Manapság nincs olyan fitness terem, melynek kínálatában ne szerepelne valamilyen funkcionális edzés. Nem mindenki ismeri ugyanakkor ennek jelentését, pedig érdemes tisztában lenni vele, hogy a számodra legmegfelelőbb órát választhasd!

A funkcionális edzés lényege, hogy nem az egyes izmokat fejleszti külön-külön, hanem összetett mozdulatok kal, gyakorlatokkal dolgoztatja meg a test egészét, nagyobb egységeit. Az alapot pedig természetes, akár a mindennapokban is előforduló mozdulatok adják, például guggolások, húzás, emelés, stb.

Nincs például külön hasizom-erősítés, hanem az egyes gyakorlatok során szükséges állandó stabilizálástól, egyensúlyban tartástól erősödnek a has- és hátizmok.

A dolog alaptermészetéhez tartozik, hogy a legjobb, ha egyénre szabottan történik, figyelembe veszi az illető testi adottságait, erőnléti szintjét, és az edzéssel elérni kívánt céljait. Mást jelent a funkcionális edzés, ha egy átlagemberről van szó, és mást, ha például élsportolóról.

A termekben kínált csoportos órák természetesen leginkább azok számára ajánlottak, akik egyszerűen sportolni szeretnének, formálni az alakjukat, megtartani vagy fejleszteni fittségüket a mindennapokban. A gyűjtőfogalom többféle edzést takarhat, érdemes kipróbálni, melyik áll hozzánk a legközelebb. Vannak órák, melyeken csak saját testsúllyal dolgoznak, és vannak eszközt használó edzéstípusok is. Ilyen például a TRX vagy a kettlebell.

A funkcionális edzések népszerűségét hatékonyságuk alapozta meg, hiszen megfelelő gyakorlatokkal rendkívüli eredmények érhetőek el. Mégsem jelenti ez azt, hogy a kezdők számára kivitelezhetetlen lenne, hiszen a megfelelő óratípus kiválasztásával bárkinek hamar sikerélményt adhat.

Ez a mozgásforma remekül fejleszti az állóképességet, a fizikai erőnlétet, a hajlékonyságot, a gyorsaságot és az egyensúlyt is. Természetesen az elvégzett gyakorlatoktól függően egy-egy képességre jobban is tudsz fókuszálni.

Te már próbáltál ilyen edzést? Ha van kedved, írd meg hozzászólásban a tapasztalataidat!

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.