Sokan emlékeznek még azokra az évekre, amikor a banán is különlegességnek számított Magyarországon. Ma pedig már számtalan furcsa és szokatlan gyümölcs kapható a boltok polcain és a piacokon. Ezek az egzotikus különlegességek sokszor igazi vitaminbombák, antioxidáns- és ásványi anyag tartalmuk remek hatással van a szervezetünkre. Nyaralás, utazás során érdemes felkutatni őket eredeti termőhelyükön is, úgy még finomabbak!

Hurma
khakiÁrulják még datolyaszilva, khaki, sharonfruit néven is. Ez a külsőre leginkább paradicsomra hasonlító gyümölcs Délkelet-Ázsia vidékeiről származik, de Indiában és Kínában is nagyon népszerű. Éretlen állapotban erősen csersavas, nagyon keserű, nem érdemes megkóstolni, éretten viszont édes, zamatos íze van, a sárgabarackra emlékeztet. Nálunk leginkább a téli hónapokban elérhető, és jó tudni, hogy utóérő, ami azt jelenti, hogy éretlen darabokat is vásárolhatunk, szobahőmérsékleten beérik.
Jelentős A és C-vitamin tartalma, de ásványi anyagokban is gazdag: káliumot, kálciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz, így származási helyén gyógynövénynek számít, régóta alkalmazzák a távol-keleti természetes gyógyításban.

Gránátalma
fruit-1323080_960_720Valószínűleg hallottál már róla, mennyire egészséges a gránátalma, mostanában rengeteg étrendkiegészítőt, üdítőt és más termékeket készítenek belőle. A legjobb persze nyersen fogyasztani, bár nem könnyű a vastag héj és a belső fehér hártyák közül kivarázsolni a finom, vörös magokat. Ízük savanykás, kicsit mint a ribizli, a fehér rétegek viszont keserűek, így gondosan le kell választani őket. Őshazája Közép-kelet Ázsia, de ma már számos helyen termesztik. Elsősorban antioxidáns tartalma emeli ki más gyümölcsök közül, számos megbetegedésre, immunrendszer erősítésére és betegségek megelőzésére is ajánlják. Alacsony kalóriatartalma ellenére nagyon gazdag élelmi rostban, így méregtelenítéskor, fogyókúráknál is hasznos lehet. Két alapvető vitamin is megtalálható benne: C és K vitamin.

Karambola (Csillaggyümölcs)
Ez a dél-kelet ázsiai gyümölcs alakjáról kapta beszédesebb nevét, mert a hosszúkás, bordázott forma felszeletelve csillag alakot ad ki. Húsa kellemesen édes, egy kis savanykás mellékízzel, és fogyasztása is egyszerű, mert nem kell sem meghámozni, sem magozni, egy alapos mosás után már ehető is.
Kalóriatartalma alacsony, viszont sok C- és B-vitamin, rost, valamint ásványi anyag található benne. és magas az antioxidáns-tartalma. Emellett rendkívüli antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől. Egyedül az oxálsav-tartalma miatt kell óvatosan bánni vele, mely a veséket érintheti érzékenyen.

Passiógyümölcs (Maracuja)
Dél-Amerikában őshonos ez a sárga és lila változatban is ismert gyümölcs, melynek pikáns, savanykás húsa és magjai ehetőek. Legegyszerűbben úgy fogyaszthatjuk, ha félbevágjuk és kikanalazzuk a belsejét, de lé formájában a legismertebb, számos üdítőital, gyümölcslé alapanyaga a maracuja préselt leve. Magas az A, B és C-vitamin tartalma, de rostban és ásványi anyagokban, például magnéziumban, vasban, káliumban is gazdag.

Acai bogyóacai
A brazil esőerdők pálmafáin termő apró, sötétlila bogyós gyümölcs külsőre leginkább áfonyára emlékeztet, de íze inkább trópusi jellegű, kesernyésen édes. Közepén egy nagy, nem ehető mag található.
Napjainkban igazi „superfood”-ként tartják számon, tele van tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és rosttal. Antioxidáns és esszenciális zsírsav tartalma is kimagasló, és gyógyító hatása legendás. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív- és rákbetegségek kockázatát, megelőzi az idő előtti öregedést.

Licsi
licsiA licsi a kínaiak kedvenc gyümölcse. A kemény, rücskös héjú termés örökzöld fákon terem és ma már rengeteg fajtáját ismerik. Aromás, édes gyümölcs, itthon népszerűbb a konzerv formája, mint a friss, mivel gyorsan megromlik. Húsa közepén kemény mag található.
C-vitamin tartalmáról ismert, már 4-5 darab fedezi a napi szükségletet, de más fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint például a B-, E- és K-vitamin, magnézium, foszfor, kálcium. Ezen kívül növényi polifenolokat is nagy mennyiségben tartalmaz, melyek a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, szívbetegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet.

Számos ismert és kevésbé ismert egzotikus gyümölcs létezik még, a sort a végtelenségig folytathatnánk. Nektek van kedvencetek? Vagy találkoztatok olyannal, amiről szeretnétek többet megtudni? Írjátok meg, és legközelebb ezekről is írunk majd!

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.