Minden korosztályra érvényes, hogy a jó közérzethez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Mégis, ahogy idősebbek leszünk, a testünk megváltozik, így más és más típusú testedzésre van szükségünk ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk.

 

20-as korosztályivas
Ha fiatalkorodban sportos és aktív életmódot folytatsz, akkor nagy eséllyel ezt a jó szokásodat idősebb korodban is megtartod. Ilyenkor hálás a szervezet a mozgásért, érdemes akár heti öt alkalommal is sportolni, változatos és szórakoztató formában. Ezek legyenek legalább 30 percesek, és a kardio mozgás mellett időnként az izmok karbantartására is fókuszálj, az erősítő edzések tónusosabbá teszik a testet és stimulálják az anyagcserét is.
A köredzés ideális edzésforma ebből a szempontból, mivel egyszerre erősíti a szív- és érrendszert, és szálkásít is.

pilates30-as korosztály
A 30-as éveink beköszöntével az anyagcserénk kissé lelassul, így nehezebben adjuk le többletsúlyt. Bármilyen munkahelyi és családi kötelezettségeink is legyenek, fontos, hogy az edzés a heti rutinunk része legyen.
Az edzés tekintetében kombinálj intenzív aerob jellegű mozgást erősítő edzésekkel. A pilates például remek megoldás arra, hogy az izmaidat erősítsd és hajlékony maradj.

40-es korosztályseta
Nagyon fontos a rendszeres testedzés ebben a korban, mivel ezzel alapozhatjuk meg a későbbi erőnlétünket. Ha ilyenkor elhagyjuk magunkat, az később egészségünkre is kihathat. Számos módszerrel karbantarthatjuk testünket: például ha veszünk egy lépésszámlálót és minden nap minimum tízezer lépést megteszünk, máris sokat tettünk fittségünkért. Ha megteheted, minél többször végezz kardio és erősítő edzéseket, de legyen legalább heti egy pihenőnap beiktatva. Mindig vigyázz arra, hogy ne terheld túl izmaidat és ne sérülj meg.

50-es korosztályjoga
A legtöbb nő olyan hormonális változásokon megy keresztül 50 éves kora tájékán, amely hatására zsír rakódik le a csípője környékén. Őrizd meg derekad karcsúságát például fitnesz labdával való edzéssel vagy járj el jógázni, ahol egyszerre üdítheted fel testedet és lelkedet is. A súlyzós edzéseket is érdemes kipróbálni, ez szépen formálja az alakot, de vigyázz izmaidra és ízületeidre, csak kis méretű súlyzókkal kezdj neki ennek a mozgásformának.

60-as korosztály és felettetaichi
Ebben a korban fokozottan kell vigyáznunk a csontjaink épségére. Fontos, hogy erősítsd a tested, de ne merítsd ki. Az úszás és a vízi aerobik nagyon előnyös ebből a szempontból. Ha fájnak az ízületeid, próbáld ki az erőteljes gyaloglást (Nordic walking). Ez a testedzés bármilyen erőnléti állapotban ideális. Az egyensúly szempontjából hasznos a tai chi is, amely elősegíti a jó erőnlétet és a hajlékonyság megtartását.

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.