Mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy-egy keményebb edzés után másnap alig bírunk megmozdulni. Az izomláz egyfelől kellemetlen, hiszen akár napokig fájdalmas lehet, ugyanakkor egyfajta igazolást ad arról, hogy milyen jót mozogtunk.

Érdemes azonban kicsit belemélyedni, mi is az izomláz és mitől, hogyan alakul ki, így nem aggódunk feleslegesen, ha esetleg számítanánk rá, mégsem jelentkezik, vagy éppen tehetünk azért, hogy elkerüljük.

Első tévhit: az izomláz a tejsav túltermelődésétől alakul ki

Ez a vélekedés sokáig tartotta magát, de az elmúlt néhány évtizedben bebizonyosodott, hogy bár a tejsav valóban felgyülemlik bizonyos esetekben, mégsem ez az izomláz oka. Ugyanis a tejsav anaerob edzés során jelentkezik elsősorban, ez pedig azt jelenti, hogy jelentős túlterhelés, levegőkapkodás, oxigénhiányos állapot lép fel. Márpedig ha nem ilyen az edzésünk, akkor is lehet izomlázunk. Sőt, a rendszeresen, akár hivatásszerűen sportolók gyakran kerülnek anaerob tartományba, mégsincs állandóan izomlázuk.

Az izomlázat tehát nem a tejsav okozza, hanem az izomrostok egészen apró, mikroszkopikus sérülései, melyet az izmok túlterhelése okoz. Ezek a sérülések aztán gyulladáshoz vezetnek, ez idézi elő a fájdalmat. Ezért is van, hogy a kezdők, vagy nagyobb kihagyás után újrakezdők szenvednek leginkább az izomláztól, hiszen az ellustult izmok számára a legkisebb edzés is túlterhelést jelent, és máris jön az izomláz. A rendszeres edzésekkel azonban az izmok regenerálódnak, erősödnek, és ugyanaz a terhelés már nem okoz mikrosérüléseket a későbbiekben.

Második tévhit: ha nincs izomlázam, nem ér semmit az edzés

A fentiekből is következik, hogy ha rendszeresen edzünk, akkor izmaink ellenállóbbá válnak és az izomlázat okozó felszíni sérülések egyre kevésbé jelentkeznek. Ettől azonban még ugyanolyan hatékony az edzésünk. Újabb izomlázra akkor kell számítanunk, ha növeljük a terhelést, hiszen az izomrostok ekkor újra sérülhetnek.

Harmadik tévhit: ha izomlázad van, keményen rá kell edzeni

A további mikrosérülések nem fogják csökkenteni a fájdalmat, ellenkezőleg! Ezért az újabb túlterhelés nem ajánlott, legfeljebb egy kis könnyű mozgás, ami serkenti a vérkeringést, ezáltal javítja az izmok vérellátását, segíti a regenerálódást, de nem jelent túl nagy terhelést.

És akkor jöjjenek kedvenc tippjeink!

.
Első tipp: igyál meggylevet!

Néhány külföldi kísérlet szerint segít a fájdalom csökkentésében. Talán az antioxidáns-tartalma vagy a vitaminok miatt… részletes információkat még nem publikáltak, de mindenesetre ártani nem árthat, úgyhogy igyál belőle bátran!

Második tipp: hideg vagy meleg

Ki kell tapasztalni, kinek mi válik be, de sokan esküsznek a szauna vagy egy kád forró fürdő jótékony hatására, másoknak viszont a jeges zuhany, esetleg borogatás vált be.

Harmadik tipp: megelőzés

Ha még időben gondolsz rá, sokat tehetsz azért, hogy ne kelljen komolyabb fájdalmakkal szembenézned az edzés másnapján.

  • Ne hagyd ki a bemelegítést! Ez felkészíti az izmokat az edzésre, csökkenti a mikro szakadások kialakulásának esélyét.
  • Tartsd be a fokozatosság elvét! Az adott edzésen belül is, tehát könnyebb gyakorlatokkal, kisebb súlyokkal kezdd, illetve az edzések egészét tekintve is: ne egyetlen alkalom alatt akard bepótolni, amit esetleg hetek, hónapok alatt hagytál ki!
  • Sportolás közben és utána is igyál sok folyadékot és pótold az elveszített ásványi anyagokat is, főleg a kalciumot és a magnéziumot!
0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.