A GI étrend alapvető célja a testsúly, a cukorbetegség és szívbetegségek kockázatainak csökkentése és a magasabb energiaszint, a jó kedélyállapot elősegítése. Tulajdonképpen nem is annyira diéta, inkább egy hosszú távú életmód-program.

MI A GLIKÉMIÁS INDEX?

A GI, azaz a glikémiás index egy mérőszám, mely megmutatja, milyen gyorsan és milyen mértékben emelik meg bizonyos ételek a vércukor-szintünket. Az értékek 0 és 100 között lehetnek. A magas glikémiás indexű ételeket (70 fölött) gyorsan lebontja a szervezet és hirtelen növeli meg a vércukor-szintet. Az alacsony GI értékű ételeket (55 alatt) sokkal lassabban emésztjük meg, így alacsonyabb és fokozatosabb emelkedést okoz a vércukor-szintben, így kevesebb inzulinra van szükség.

MIÉRT KÁROSAK A MAGAS GI ÉRTÉKŰ ÉTELEK?

A glikémiás indexet eredetileg a cukorbetegek vércukor-szintjének figyelésére használták, ezzel kontrollálták a magas GI értékű ételek fogyasztását.

Ezeknek az ételeknek a veszélye, hogy hirtelen növekedést okoznak a vércukor-szintben, mely arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy inzulin hormont termeljen. Az inzulin feladata, hogy kiszűrje a véráramból és a sejtekhez juttassa el a cukrot, ahol az energia formájában hasznosul. Ha ez nem történik meg, a szervezet zsírként tárolja el.

Ezen kívül a vércukor ilyen hirtelen megemelése gyors visszaeséshez is vezet a vércukor-szintben és az inzulin-szintben, ezzel éhséget vált ki, mely egészségtelen nassoláshoz vezethet.

MIT EHETÜNK?image2

  • Alacsony GI értékű ételek például a bab, a lencse, sokféle gyümölcs és zöldség, diófélék és tejtermékek, valamint a húsfélék és a tojás.
  • Közepes GI értékű ételek: méz, édesburgonya, teljes kiőrlésű kenyerek és gabona, mint az árpa, a rozskenyér vagy a barna rizs, valamint az aszalt gyümölcsök az érett banán, és néhány trópusi zöldség.
  • Magas glikémiás indexű minden cukorféle, a fehér kenyér, a fehér rizs, a főtt krumpli, a legtöbb müzli és a dinnyefélék.

EZ ILYEN EGYSZERŰ?

A GI diéta nem mindig tökéletesen egyértelmű. Sok ételféle van, melyek magas cukor- vagy zsírtartalmúak, mégis alacsony GI értékkel rendelkeznek – például ilyen a pizza – mégsem ajánlott a fogyasztásuk, ha ügyelni szeretnénk a súlyunkra.

Tehát más szempontokat is figyelembe kell venni, mint például a kalória és tápérték, illetve az adagok megfelelő nagysága. Ráadásul a glikémiás index értéke nem állandó, számos tényező befolyásolhatja.

MITŐL FÜGG A GLIKÉMIÁS INDEX?

Az ételek gyártása, előkészítése és felszolgálási módja is befolyásolja a GI értéket. Például az érett gyümölcsöknek magasabb a glikémiás indexe, mint az éretleneknek, a túlfőzött tészta pedig szintén magasabb értéket mutat, mint az „al dente” elkészített.

Arra is érdemes odafigyelni, hogyan kombináljuk egymással az ételeket. Javasoljuk, hogy a magas fehérjetartalmú ételeket teljes kiőrlésű szénhidrátokkal fogyassza, mert a fehérje lelassítja a szénhidrát felszívódását.

MIRE SZÁMÍTHATUNK, HA ODAFIGYELÜNK A GI ÉRTÉKRE?kep_GI
• Könnyebben elérhetjük és megtarthatjuk az ideális testsúlyt
• Növekszik az energiaszintünk és az állóképességünk
• Javul a memóriánk és jobban tudunk koncentrálni
• Javul az általános kedélyállapotunk, hangulatunk
• Csökken egyes szívérrendszeri betegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye
• Csökken a cukorbetegség kockázata, illetve már kialakult cukorbetegség esetén elkerülhetőek a vércukorszint drasztikus ingadozásai
• Csökken az emésztőrendszeri rákok és a mellrák kialakulásának a veszélye

Tehát igyekezzünk úgy alakítani táplálkozásunkat, hogy minél több alacsony GI indexű és minél kevesebb magas GI indexű ételt fogyasszunk. Szervezetünk meg fogja hálálni!

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.